کلیشه سازی آنالوگ
کلیشه هزینه های اولیه مورد نیاز برای تولید برخی از محصولات در صنعت چاپ برجسته
گرچه تعاریف مختلفی برای چاپ وجود دارد، اما یکی از دقیق ترین تعاریف، چاپ را اینگونه تعریف می کند: “علامت یا اثرگذاری روی سطح با ماده رنگی (جوهر)”. در دنیای صنعت چاپ، این فرآیند را می توان به دو بخش عمده تقسیم کرد: کلیشه آنالوگ و چاپ دیجیتال.
هر روش چاپی که کپی هایی از تصویر اصلی در حال چاپ ایجاد می کند، جایی که تصویر به عنوان تصویر آنالوگ (و نه دیجیتال) پردازش می شود. آنالوگ به معنای چیزی است که مشابه یا مطابق با چیز دیگری است.
کلیشه آنالوگ کپی هایی از تصویر اصلی ایجاد می کند که روی حامل تصویر مانند یک پلیت ایجاد می شود؛ کپی ها از یک نمایش کامل از تصویر اصلی ساخته شده اند که می توان آن را با ابعاد فیزیکی آن (مانند ارتفاع و عرض آن) توصیف کرد. بنابراین، هر چاپ با نسخه اصلی مطابقت دارد و همانند (یا مشابه) تصویر اصلی و همه چاپ هایی است که از آن تصویر اصلی انجام شده است.
لازم به ذکر است که کلیشه آنالوگ می تواند با یک تصویر در فرمت آنالوگ یا دیجیتال آغاز شود (به عنوان مثال، تصویر روی حامل تصویر را می توان با استفاده از یک نگاتیو عکاسی یا یک شابلون ساخت که تصویر اصلی را نشان می دهد) یا با استفاده از لیزری که توسط یک کامپیوتر و بر اساس اطلاعات باینری موجود در یک تصویر دیجیتال هدایت می شود.
انواع مختلفی از کلیشه آنالوگ بر اساس مواد و روش ها وجود دارند. عمده ترین روش های کلیشه آنالوگ که امروزه استفاده می شوند عبارتند از:
- لیتوگرافی افست
- چاپ صفحه نمایش
- فلکسوگرافی
- چاپ گراور
- چاپ لترپرس
چاپ های آنالوگ دیگر کاملاً آنالوگ نیستند.
در حالی که همه ما می دانیم که انواع فناوری های جدید و نوآورانه برای چاپ در چند دهه اخیر از جمله چاپ جوهر افشان و لیزری رایج شده اند، اما همه نمی دانند که آنچه ما از آن تحت عنوان فرایندهای آنالوگ یاد می کنیم به صورت تدریجی دیجیتالی شده است. حتی اکنون نیز نادر است که یک شی چاپ شده کاملاً آنالوگ داشته باشیم. سیستم های کلیشه آنالوگ و دیجیتال به آرامی ادغام شده اند تا ویژگی های هر کدام را بهبود بخشند. چاپ دیجیتال از فناوری های آنالوگ وام گرفته است همانطور که آنالوگ متقابلاً از دیجیتال قرض گرفته است. چاپگر لیزری مدرن یک نسخه دیجیتالی از دستگاه فتوکپی قدیمی است. عکس های رنگی که زمانی از طریق نگاتیو چاپ می شدند، اکنون توسط لیزر یا دیود ساطع نور قابل چاپ می شوند. به طور کلی، پیشرفت در فناوری های چاپ، رنگ و کاغذ در طول انتقال از آنالوگ به دیجیتال منجر به چاپ با کیفیت تر و ماندگارتر شده است.
مزایای عمده کلیشه آنالوگ:
- کلیشه آنالوگ به طور کلی کیفیت چاپ بسیار بالایی دارد.
- برای اجراهای طولانی هزینه هر صفحه بسیار پایین است.
- کلیشه آنالوگ بسیار سریع است و بهره وری بالایی دارد.
- حجم های چیدمان ضخیم آسان تر است (مانند لاک).
- می توان از جوهرهای خمیری با ویسکوزیته بالا استفاده کرد.
- ماندگاری آن برای چاپ های طولانی بالا است.
- تصویر تمیز و واضح است.
- برای جوهرهای بر پایه آب و الکل مناسب است.
- وضوح نوردهی بالا باعث تکثیر با کیفیت بهتر در پرس می شود.
- انتقال جوهر عالی، امکان یکنواختی چاپ برجسته را فراهم می کند.
برخی از معایب کلیشه آنالوگ نسبت به چاپ دیجیتال عبارتند از:
- هزینه بالا برای طول های کوتاه مدت.
- زمان راه اندازی طولانی تر.
- زمان طولانی تر برای تغییر طرح ها.
- تجمع صفحات و سیلندرهای فیزیکی در طول زمان.
- احتمال بیشتر قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی نسبت به چاپ دیجیتال.